Pretraži ovaj blog

nedjelja, 17. prosinca 2017.

Emocionalna skala-  dr. David Hawkins

 


Redni broj / stanje svijesti  / frekvencija / način na koji gledamo život
 
      Pozitivna stanja svijesti:
 1.  PROSVJETLJENJE  / 700-1000 / čista svijest, neopisivo
 2.  MIR  / 600 /  osjećamo blaženstvo i znamo da je sve savršeno
 3.  RADOST  / 540 / osjećamo spokoj, vidimo da je svijet cjelovit
 4.  LJUBAV / 500 /  osjećamo poštovanje i vrijednost sebe i svega oko sebe
 5.  RAZUMIJEVANJE / 400 /   vidimo smisao kroz teoriju, razumijemo
 6.  PRIHVAĆANJE  / 350 /  možemo u miru oprostiti, živimo u harmoniji
 7. VOLJNOST, SPREMNOST / 310 /  osjećamo optimizam i nadu
 8. NEUTRALNOST  / 250 /  ne uznemiravaju nas različitosti mišljenja
 9. HRABROST  / 200 / možemo i hoćemo, pokrećemo se prema ciljevima
      Negativna stanja svijesti:
10. PONOS  / 175 / preziremo sve oko sebe, život je zahtjevan
11. LJUTNJA  / 150 / mrzimo sve oko sebe jer skoro svi su neprijatelji
12. ŽELJA  / 125 / ne mogu biti sretan bez onog što želim, razočaran sam jer nešto nemam
13. STRAH  / 100 /  život je prepun prepreka i treba biti iznimno oprezan
14. TUGA  / 75 /  žaljenje, sve je tragično
15. APATIJA  / 50 /  živimo u očaju i život je bez nade, ništa nema smisla.
16. KRIVNJA  / 30 /  sami osjećamo krivnju i krivimo i sve oko sebe. Jer svijet je zao.
17.  SRAM  /  20  /  osjećamo se poniženo, život je jadan i bijedan

Evo te emocionalne skale o kojoj toliko volim pričati i koju sam često spominjala u prošlim postovima. Više o njoj ćete doznati i u knjizi dr Hawkinsa "Power vs force" i u knjizi Abraham Hicks "Traži i bit će ti dano". Malo se razlikuju jedna od druge ali u suštini predstavljaju isto. Ili pogledajte predavanje Srđana Roje "Manifestiranje obilja" u kojem je predivno i detaljno opisao svako od ovih stanja.
A ukratko- kao što vidite u ljestvici-  naša stanja svijesti su poredana po frekvencijama.

20 je najniža i čini ju SRAM i ja bih iz osobnog iskustva dodala- depresija. Načini na koji gledamo na svijet u tim trenucima su teški i čini nam se da ništa nema smisla. Svi smo mi osjetili trenutak srama u životu i dokle god taj trenutak traje kratko- u redu je. Proći će. Oprostit ćemo sebi i izbaciti to iz sebe.Nešto smo naučili iz tog iskustva i sigurno nećemo namjerno ponavljati isto iskustvo. Problem je kad živimo u sramu. "Ja sam jadan i bijedan i ne postoji ništa što bi me veselilo. Moj život je besmislen." Izgubili smo volju za životom.

30- KRIVNJA - je nešto malo viša vibracija a sad smo u stanju svijesti u kojem krivimo i sebe ali i sve oko sebe. Jer nama bi bilo puno lakše da smo se rodili u nekoj drugoj obitelji, ili da imamo drugi posao. Ili da imamo boljeg partnera. Ili da nas onaj tamo ne ogovara i da nas pusti na miru. Da je vlada bolja. Da se država i institucije više potrude da nas zaštite. Doslovno smatramo da su svi oko nas krivi za naša iskustva. I da smo i mi krivi i to jedino i zaslužujemo. Dokle god krivimo druge- krivimo i sebe.

50- APATIJA- stanje bez volje, potištenost.U trenucima apatije nam je teško shvatiti da smo u apatiji. Shvatimo to kroz način na koji gledamo na život. Ako ga vidimo bez nade- znamo da smo na frekvenciji apatije. Ove vibracije apatije, krivnje i srama su same po sebi teške jer mislimo da ih zaslužujemo.

75  TUGA- potpuno je prirodno biti u stanju tuge ako izgubimo blisku osobu. Bitno je biti svjestan da smo na toj vibraciji pa je puno lakše otići na višu vibraciju. Ali mi većinom u tim trenucima "padamo" prema nižem dijelu ove ljestvice. Kroz tugu smo u stanju ući opet u očaj pa se spustimo još više na vibraciju krivnje. Ali ako svjesno prolazimo tugu- znat ćemo da si možemo pomoći. Pustite suze. Dopustite da to to izađe iz Vas. Jer to je samo proces.
Ili , jednostavno si pustite Beethovenovu sedmu simfoniju, drugi stavak, prve tri minute- pola sata. Naći ćete na ovom linku:
https://www.youtube.com/watch?v=9AjFN4uD3h4
i vjerujte mi- zaista predivno funkcionira. Samo se opustite i SVE izlazi van.

100- STRAH- strah je stanje sa emocijama koje s lakoćom možemo prepoznati. S lakoćom ga se možemo i riješiti. Ovdje ne govorimo o trenutnom strahu- čujete nenadanu buku pa Vas prestraši, a odmah zatim spoznate da je nekome pala čaša i razbila se i da je sve u redu.
Ne- ovdje govorim o strahu u kojem ŽIVIMO! Ovdje Vam od srca želim da osvijestite da to što se Vi osobno želite riješiti svog straha ne znači da će to željeti i Vaša okolina. Jer kad smo na vibaciji straha podložni smo ne izražavati svoj stav i svoju osobnost. 
Svaka diktatura vlada narodom kroz strah. Postoji i puno firmi koje su preuzele frekvenciju straha. Pa se svi boje da će izgubiti radno mjesto. Slušala sam na radiju gospođu koja je živjela u strahu od otkaza. Svakodnevno je iznova i iznova proživljavla iste teške emocije. Nakon godine dana strahovanja je napokon i dobila otkaz. I žena se preporodila. Jer je napokon sve bilo gotovo. Odahnula je i našla bez problema drugi posao.
Kad u nekom kolektivu ili grupi ili uredu vlada atmosfera straha to ćemo lako uočiti - svi su zatvoreni, govor tijela je zatvoren, skupljen, puni su tajni. Ako ne vlada atmosfera straha opet ćete vidjeti po govoru tijela. Svi su otvoreni, dlanovi su okrenuti prema van, ramena su ispravljena i tijelo nije skupljeno. Lako se izražavaju i razgovaraju otvoreno.
S lakoćom možete prepoznati i da li ste Vi osobno u stanju straha. Kroz svjesnost da se ne usuđujemo izraziti.

125- ŽELJA- ovo stanje je zanimljivo jer se većina nas zaplete upravo ovdje. Mislimo da što je želja jača - prije ćemo privući u život cilj želje. Ali ne- što je želja jača glasnije govorimo da nešto nemamo, da nam nešto nedostaje i privučemo u život iskustva koja to sve više i više dokazuju.
A kada nešto i ostvarimo- nije nam dovoljno. Trebamo još više, pa još više..I tako ostajemo u osjećaju pohlepe a da ga većinom nismo niti svjesni. A svaki put kad nešto ne dobijemo osjećamo se razočarano. Pa privlačimo još više iskustava u kojima se razočaramo. Prirodno je zaželjeti jer želja kreira. A odmah iza toga- otpustite. Znajte da će svemir u svojoj mudrosti dati u Vaš život ono što Vam treba.

150- LJUTNJA, BIJES- mrzimo sve oko sebe jer su skoro svi neprijatelji. Ako nisu- bit će. Sigurno. Cijeli svijet je neprijateljski. Kad naletite na osobu koja je u stanju ljutnje- pomozite joj tako da ne nahranite njen bijes. Shvatite da njezina ljutnja nema veze s Vama. Pa nećete uletjeti  u njezinu dramu. Njoj je cijeli svijet neprijatelj. Zato jer nikako ne može zadovoljiti svoje ŽELJE. Probajte ju vidjeti sa ljubavlju i razumijevanjem. Jer nije joj lako.

175- PONOS- ponosni smo na sebe. Vidimo da napredujemo. Ali svi ostali su glupi. Jer su lijeni. I nisu vrjedni. Jer mogli bi imati sve što ja imam, i mogli bi raditi ovako dobro kako ja radim samo da nisu takve ljenčine.
Srđan Roje to lijepo objašnjava: "Problem s ponosom je njegova izrazita nestabilnost. Jer svaka samovažnost vodi u samoprezir. Jer, ako sam ja tako velika faca-kako to da mi nije uspjelo to i to i to....? Ponos je nešto viša vibracija jer pokazujemo spremnost da nešto napravimo, da se potrudimo, bez obzira što je to iz negativnih uvjerenja. Kad- tad Vam nešto ne uspije i onda tresnete- u sram".

200- HRABROST-  u stanju hrabrosti smo spremni suočiti se sa svim svojim nižim vibracijama. U stanju smo sami sebi reći- mogu se riješiti tog straha koji mi je javlja kad idem na posao. Mogu naći bolje. Mogu ostvariti bolje.

250- NEUTRALNOST- sad smo već puno mirniji. Došli smo do visokih vibracija i one nas same vode dalje.Sve je puno lakše. U stanju smo prihvatiti tuđe mišljenje bez ljutnje i ponosa. Shvaćamo da je osoba koja razmišlja potpuno drugačije od nas- potpuno u pravu za sebe, ne nužno i za nas. Njihovo drugačije mišljenje nas ne obavezuje. Možemo vidjeti strah i bijes i tugu drugih osoba i razumijemo na kojem je stanju svijesti, pa nas samim time ne povuku njihove niske vibracije. Nemamo više u sebi "gumbiće" na koje smo prije reagirali. Sada više ne ragiramo- sada odgovaramo ako osjećamo da bi to bilo najbolje. Sada shvaćamo da samo mi možemo znati što je dobro za nas i da smo onaj drugi može znati što je dobro za njega.
Na ovom stanju svijesti razumijemo da je onaj strah koji osjećamo samo alat koji nam služi da se osvijestimo- alat koji nam govori da ne radimo ili ne mislimo ono što nam duša poručuje.
Ovdje kreće ona samoanaliza pomoću koje mičemo emocije niskih vibracija.

310- VOLJNOST- zračimo optimizmom, vidimo dobre strane situacija, spremni smo pokrenuti se, ono što nam se prije činilo strašno- sad radimo s lakoćom, puni smo nade.

350- PRIHVAĆANJE- u stanju smo čuti tuđe mišljenje ali i razmisliti o njemu i vidjeti i u tuđem mišljenju nešto dobro. U stanju smo naći harmoničan odnos sa životom. U miru smo i sami sa sobom i sa svijetom oko nas. Možemo u svakome oko sebe vidjeti svoje učitelje. Razumijemo da smo sve situacije i sve ljude oko sebe privukli svojom vibracijom da bi nas nešto naučile.

400- RAZUM- u teoriji nam je sve jasno. Možemo razumjeti bit. Razumijemo problem i gdje je on nastao i spremni smo ga rješiti. Sve radimo umom a razina znanja nam je velika- pa se većinom držimo definicija i formula i naravno- razuma. Tražimo što je akcija a što reakcija. Tražimo uzročno- posljedične veze. Ali tu još uvijek , baš zbog usmjerenosti na akcije i reakcije, smatramo da prvo mi moramo dobiti nešto da bi bili potpuni. A u stvari- prvo trebamo biti potpuni i onda SVE dolazi u život. Jer sve već postoji. Nemojte se izgubiti u NAČINIMA kako se nešto treba događati da bi došli do cilja. Taj korak odrađuje energija- mi samo trebamo doći na pravu vibraciju. Kroz naš fokus, misli i djela.

500- LJUBAV- ovdje vidimo potpuno širu sliku. Nismo samo u znanju i razumu, sad već osjećamo dobroćudnost svemira. Osjećamo da smo jedno sa svima. Osjećamo ljubav i prema sebi i prema onom čovjeku koji nas je prije najviše ljutio. Osjećamo, osjećamo. Ovdje dajemo srcu da nas vodi.  Znamo da smo sigurni. Osjećamo da smo u svakom trenutku na pravom mjestu. Osjećamo povezanost i vodstvo.

540- RADOST- osjećamo spokoj, možemo osjećati veselje i mir u svakom trenutku jer znamo da je svemir mudar. Isto kao  kod ljubavi- osjećamo povezanost i vodstvo.

600- MIR- osjećamo blaženstvo i osjećamo da smo jedno s kreacijom.

700+ - PROSVJETLJENJE- neizrecivo

Jako je bitno shvatiti da bilo gdje da se nalazimo po ovoj skali - mi kreiramo. I to vrlo moćno kreiramo svoj život.

A s obzirom da energja NIJE RAVNA LINIJA- energija se kreća- tako da je i amplituda svih ovih stanja svijesti u stalnoj kretnji. I onaj tko je potpuno prosvjetljen može osjetiti ponos. Samo što će taj ponos kod njega trajati kratko. Brzo će ga osvijestiti i vratiti se u prosvjetljenost. Tako da je stvar u brzini trajanja određenog stanja svijesti.

Ljudi vole reći - a onom tamo je lakše, on je na višoj vibraciji pa više može napraviti i promijeniti u životu. Jer ne razumiju. Da bilo gdje da se nalazite na skali emocija- vi kreirate. Moćno privlačite u život iskustva o kojima uporno mislite. "Daleko sam ja od onog tamo". Pa-ne. Nisi. Jednako privlačimo na bilo kojoj vibraciji. Jednako smo moćni. Jednako vrijedimo. Razlika je u tome ŠTO privlačimo. Koja iskustva dolaze u život. Čemu svjedočimo. 
Jer SVAKO od ovih stanja svijesti- samog sebe hrani. Kad smo u stanju straha- privlačimo sve više iskustava da proživljavamo strah.A samim time imamo sve više i više DOKAZA da trebamo biti u strahu. U stanju ljutnje- privlačimo iskustva ljutnje. U stanju razumijevanja- razumijevanje.

Ako smo u krivnji i osjećamo se krivima čak i za ono što nismo napravili- privlačimo iskustva koja nam dokazuju da smo krivi. Zato jer je to naš dominantni osjećaj. I stiže lavina još veće krivnje. I recite sami sebi kad vam u život stigne puno takvih situacija - to sam ja napravio ili napravila. To iskustvo sam JA dozvala. Kako savršeno kreiram!











4 komentara:

  1. savršeno objašnjeno svaka čast.ovaj post je potrebno čitati iznova i iznova...

    OdgovoriIzbriši
  2. Po mom misljenju nikada boje objasnjena emocijonana skala...bravoo

    OdgovoriIzbriši